zad
Alek: jaś chce pomyśleć liczbę dwucyfrową, następnie odjąć od niej sumę jej cyfr, otrzymaną różnicę
podzielić przez 9, a na końcu otrzymany wynik pomnożyć przez 2. Jaś może pomyśleć taką liczbę,
by wynik przeprowadzonych obliczeń był:
a 6 razy mniejszy od pomyślanej liczby
b 5 razy mniejszy od pomyślnej liczby
c 8 razy mniejszy od pomyślanej liczby
d 7 razy mniejszy od pomyślanej liczby
6 sty 00:45
Alek: mam a
np. 24−6=18 18/9=2 2*2=4 24/4=6
6 sty 00:49
Artur z miasta Neptuna:
B ... 10
6 sty 01:07
Monza: A ... 40
6 sty 01:11
Artur z miasta Neptuna:
C ... 16
6 sty 01:11
Artur z miasta Neptuna:
D .... 14
6 sty 01:11
Artur z miasta Neptuna:
A ... 12
6 sty 01:12
Artur z miasta Neptuna:
Jak sie wyspie to napisze w jaki sposob dojsc do tychvrozwiazan bez metody prob i bledow ...
jak wyliczyc wszystkie liczbu spelniajace dany warunek i wyiazac ze wiecej takich liczb nie ma
l.
6 sty 01:27
Edyta:
x−cyfra dziesiątek
y−cyfra jedności
10x+y liczba dwucyfrowa
a)
((10x+y−(x+y))/9)*2=(10x+y)/6
((10x+y−x−y)/9)*2=(10x+y)/6
(9x/9)*2=(10x+y)/6
x*2=(10x+y)/6 obie strony równania mnożymy przez 6
12x=10x+y
y=12x−10x
y=2x
odp. Szukane liczby to 12,24,36,48.
b) identyczne równanie − zmienia się tylko liczba 6 na 5 − adekwatnie w podpunktach c na 8, d
na 7
((10x+y−(x+y))/9)*2=(10x+y)/5
przekształcenia j.w.
x*2=(10x+y)/5 obie strony równania mnożymy przez 5
10x=10x+y
y=10x−10x
y=0
odp. Szukane liczby to 10,20,30,40,50,60,70,80,90
c)y=6x
odp.Szukana liczba to 16
d)y=4x
odp. Szukane liczby to 14 i 28.
6 sty 08:57