funkcje
niki : znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji na wskazanym przedziale :
y=x2 −4x+5 na przedziale <1,4>
6 sty 00:21
;):
największa 9
najmniejsza 1
6 sty 00:28
Cusack: sprawdź najpierw czy wierzchołek należy do podanego przedziału
6 sty 00:29
Eta:

największa ? ........
6 sty 00:32
;): największa 5
6 sty 00:37
Eta:
6 sty 00:39
Edyta:
Sprawdzasz, czy wierzchołek należy do podanego przedziału
wierzchołek p=−b/2a, stąd p=2 więc należy
Sprawdzamy wartość funkcji na krańcach przedziału i w wierzchołku
dla x=1 y=2 (y=12−4*1+5)
dla x=4 y=5
dla x=2 y=1
odp. Na wskazanym przedziale wartość największa funkcji wynosi 5, najmniejsza 1.
6 sty 09:16