podzielność?
Alek: w czasie urlopu pana Waldka dni, w których padał deszcz było dokładnie o połowę więcej niż dni
w których nie padał deszcz. Jak długi mógł być urlop pana Waldka?
a)10 dni
b)12 dni
c)14 dni
d) 15 dni
6 sty 00:15
Alek: ok, już wiem odp a i d poprawna
6 sty 00:21
;): 10
6 sty 00:22
;): ja bym powiedziała że a i c
6 sty 00:23
Alek: c nie
w d) 6 dni nie padał, a 6+3 = 9 padał deszcz ==> 6+9=15 dni
6 sty 00:24
PW: Ludzieeee!
X − liczba dni pogodnych
| | 1 | |
deszczowych jest o p o ł o w ę wiecej, czyli x+ |
| x (i obie te liczby muszą być |
| | 2 | |
naturalne)
Trzeba więc odpowiedzieć na pytanie: rozwiązanie którego z równań
| | 1 | | 5 | |
x+x+ |
| x = 10, tzn |
| x=10 |
| | 2 | | 2 | |
spełnia warunki zadania?
5x=20
5x=24
5x=28
5x=30
Które iksy są naturalne i mają połowę też będącą liczbą naturalną?
Nie rozwiązujemy zadań metodą "mnie się wydaje"
6 sty 01:18