pomocy
alka: Błagam pomóżcie mi to sprawa zycia i śmierci... musze wytłumaczyc i zrobic e zadania zeby
zaliczyc matme pomocy
kąt α jest ostry i sinα=14. oblicz 3+2tg2 α
1 cze 21:54
Eta: Pomagam
1 cze 22:10
tim: Tylko nie umieraj
1 cze 22:11
Eta:
Kąt α −− jest ostry , to oznacza ,że jego ramię końcowe
znajduje się w I ćw. układu współrzędnych ( więc wartości wszystkich
funkcji tryg. tego kąta są
dodatnie
zatem mając daną wartość sinα=
14
wyliczamy z jedynki tryg>
cos
2α= 1 − sin
2α a sin
2α=
116...... to chyba wiesz skąd ?
cos
2α= 1 −
116 => cos
2α=
1516
ponad to
obliczamy podstawiając dane:
tg
2α=
116*
1615
to tg
2α=
115
to teraz podstawiając otrzymasz:
3 + 2*
115 = 3
215
1 cze 22:22
Eta:
Tim ,, sprawdź czy się nie pomyliłam

,, bo mam już zmęczone oczy
1 cze 22:23
alka: dziekki wam bardzooooooo

jakbysmy sie spotkali to postawilabym dUUUUUUze piwo...
1 cze 22:36
Eta:
Ja Ci postawię już teraz
1 cze 22:42
tim: Eta, ty pijesz?! O.o ^^
2 cze 17:26