trygonometria
nn: Jak przekształcać funkcje sin(2x+π)



Co zrobić najpierw :
| | π | |
Przekształcić sin2(x+ |
| ) i najpierw przesunąć a potem zmniejszyć okres? |
| | 2 | |
Czy najpierw zmienić a potem przesunąć nic nie wychodzi?
5 sty 23:36
PW: W tytule jest co innego niż niżej. W obu wypadkach można zastosować wzory redukcyjne i dopiero
rysować.
5 sty 23:41
nn: chodzi o to żeby ją narysować
5 sty 23:44
nn: funkcje sin(2x+π)
5 sty 23:44
5 sty 23:51
nn: i wtedy to nie wychodzi
5 sty 23:52
Cusack: bo trzeba to przekształcić tak:
5 sty 23:55
Alek: nie rozumiem co nie wychodzi?
5 sty 23:56
Cusack: | | π | |
czyli rysujesz najpierw sin2x, a później przesuwasz o |
| w lewo |
| | 2 | |
5 sty 23:57
Alek: aha czyli najpierw sin x
| | π | |
i na koniec sin 2(x+ |
| ) |
| | 2 | |
5 sty 23:58
5 sty 23:58
nn: bo w x=0
−sin(2x) f(0)=0
a w tym moim f(0)=1 czy ja robie źle?
6 sty 00:00
Cusack: Skup się i zrób tak jak Ci podpowiadamy
najpierw narysuj sinx
następnie sin2x (zwężasz)
| | π | |
i przesuń ten wykres o |
| w lewo. |
| | 2 | |
To wszystko
6 sty 00:01
nn: czyli najpierw zwężyć potem przesunąć nie na odwrót
6 sty 00:02
Cusack: i zostaw te wzory redukcyjne na inne okazje
6 sty 00:03
Mila:

Są dwa sposoby ( tu nawet 3)
1) Jak pisze
PW
f(x)=sin(2x+π)=sin(2x)cosπ+cos(2x)*sinπ=−sin2x+cos(2x)*0
f(x)=−sin(2x)
a) y=sinx (popielaty)
b)y=sin(2x) jak w linku u
Alek
c) symetria względem OX i masz y=−sin(2x) (zielony
Narysuj, to napiszę następne sposoby, z ilustracją.
6 sty 00:04
Mila: Widzę inną pomoc, czy rysować, pisać?
6 sty 00:05
nn: no dobra no to jest z wzorów redukcyjnych tak?
6 sty 00:06
nn: a tak ogólnie gdyby przekształcić
6 sty 00:07
Mila: Tak, ale nie zawsze wychodzi tak prosto tym sposobem i musisz zrozumieć pozostałe sposoby.
6 sty 00:07
Cusack: ogólnie tzn?
6 sty 00:08
nn: pozostałe sposoby.

6 sty 00:08
nn: | | π | |
no a nie najpierw przesunąć bo to jest w nawiasie sin2(x+ |
| ) |
| | 2 | |
6 sty 00:09
Alek: tutaj nie chodzi o wzory redukcyjne, tylko stosujemy przekształcenia funkcji
6 sty 00:11
Cusack: zrób sobie doświadczenie: narysuj kolejno:
1)
sinx
2)
sinx
sin2x
6 sty 00:14
nn: no już i wychodzi że to 2 jest ok
6 sty 00:16
Mila:

I sposób
a)y=sinx
b) translacja o wektor [−π;0] ( w lewo o π) ⇒y=sin(x+π) (zielony)
c) "Zagęszczenie"y=sin(2x+π)
6 sty 00:18
Cusack: niemożliwe że tak szybko rysujesz
6 sty 00:18
nn: mam program i to już robiłam
6 sty 00:20
PW: Jest okienko do wpisywania wzoru funkcji, rysuje się ponoć samo.
6 sty 00:20
Eta:
6 sty 00:22
6 sty 00:24
Cusack: serio PW?
Jak się rozumie przekształcenia to wiadomo że programem można się posłużyć, ale jak nie bardzo
to później masz problem na sprawdzianie.
6 sty 00:25
nn: cenna uwaga dlatego właśnie się tego UCZE
6 sty 00:28
Cusack: Rozumiesz już?
6 sty 00:33