Znajdź miejsce zerowe
Akumu : | 2 | |
| +2 trzeba znaleźć miejsce zerowe |
| x−4 | |
5 sty 23:28
ona:
x=3
x=4
5 sty 23:43
Dominik: x ≠ 4
2x − 6 = 0
x = 3
5 sty 23:45
Dominik: ona, podstaw 4 pod x
5 sty 23:45
Licealista: moim zdaniem nie ma bo musi być 0 w liczniku!
5 sty 23:46
Licealista: sorka za błąd, ps. skąd wziąłeś 2+2x−8
5 sty 23:48
ona:
przepraszam mój błąd

4 jest liczbą wyrzuconą z dziedziny

więc będzie tylko x=3
5 sty 23:49
Dominik: | 2 | | 2 | | 2(x − 4) | |
| + 2 = |
| + |
| = ... |
| x − 4 | | x − 4 | | x − 4 | |
5 sty 23:50
Licealista: acha kumam chcesz otrzymać z ułamka wartość −2
5 sty 23:51
paula: bardzo wam wszystkim dziękuje za pomoc
5 sty 23:52
paula: mam podobne zadanie i teraz wiem jak zrobić
5 sty 23:52
5 sty 23:53
akumu : dziękuje za rozwiązanie mojego zadania przećwiczę sobie kilka przykładów
5 sty 23:56