Skróć ułamek
Edyta: Jak moge skrócić taki ułamek
5 sty 23:15
Beti: Licznik: x(x2−1) = x(x−1)(x+1)
Mianownik: 1−x = −(x−1)
5 sty 23:16
123_123_123_123: | x3 − x | | x(x2 − 1) | | x(x−1)(x+1) | |
| = |
| = |
| = x(x+1) |
| 1 − x | | 1 − x | | x−1 | |
5 sty 23:17
123_123_123_123: zapomnialem o minusie z przodu
5 sty 23:18
Edyta: Dziękuję
5 sty 23:19
Beti: odejmowanie nie jest działaniem przemiennym !
! 1 − x ≠ x − 1
5 sty 23:19
asdf: jak nie

−x − 1 = −1 − x
5 sty 23:48
Edyta PK:
do asdf
to co napisałeś, to nie przemienność odejmowania, gdyby tak miało być, to wyglądałoby w ten
sposób:
−x − 1 = 1− (−x)
co nie jest zgodne z prawdą
odejmowanie nie jest działaniem przemiennym
6 sty 09:39