Równanie
Paulina: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania
(x+1)(1+√2)=√2
x+√2x+1+√2=√2
x+√2x=√2−√2−1
x(1+√2=−1/:(1+√2)
x=−11+√2
Co dalej trzeba zrobić?
Wynik powinien wyjść 1−√2
5 sty 23:12
Beti: musisz usunąć pierw. z mianownika.
Pomnóż licznik i mianownik przez 1−√2
5 sty 23:14
alexandra: usuń niewymierność z mianownika
5 sty 23:14
krystek: zbędnie wymnażasz
| | √2 | |
x= |
| +1 wspólny mianownik i usuń niewymierność z mianownka |
| | 1+√2 | |
5 sty 23:16
Paulina: już wyszło

dzięki za pomoc.
5 sty 23:21
pigor: ... lub np. tak :
(x+1)(1+√2)= √2 /* (
√2−1) ⇔ (x+1)(2−1)= 2−
√2 ⇔
x= 1−√2 . ...
5 sty 23:33