Wyznacz wszystkie liczby naturalne
trouble man: Wyznacz wszystkie liczby naturalne dla których nierówność −x
2 −x +12 ≤ 0 jest fałszywa.
Δ = 1+4*12
√Δ= 7
x
2 = −4
Jak na razie tyle udało mi się zrobić. Nie wiem tylko, co dalej.
5 sty 22:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
nierówność będzie 'fałszywa' gdy lewa strona będzie większa od 0 ... dla jakich naturalnych
liczb to wyrażenie będzie przyjmowalo wartość dodatnią (wskazowka −−− po to wyznaczałeś
miejsca zerowe)
5 sty 22:58
krystek: Wykres i popatrz które liczby naturalne jej nie spełniaja
5 sty 22:58
Dominik: czyli szukasz liczb naturalnych spelniajacych −x2 − x + 12 > 0
x∊(−4, 3)
liczby naturalne z tego przedzialu to 0 1 2
5 sty 23:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
uwaga −−− 0 −−− zależy czy zaliczane zostało do naturalnych czy też nie (są dwie szkoły)
5 sty 23:01
Dominik: trouble man zapewne jest z LO, a w szkolach srednich zaklada sie, ze 0∊ℕ
5 sty 23:03
trouble man: Owszem, jestem z LO i owszem, uczono mnie, iż 0 należy do l. naturalnych.
Ok, dziękuję Wam za pomoc.
5 sty 23:05
fafs: źle
7 sty 16:50
fafs: miejsca zerowe to −3 oraz 4
odpowiedzią będą liczby: 0,1,2,3,4
7 sty 16:51
PW: fafs, po co wygrzebujesz zadanie sprzed 9 lat i mącisz?
7 sty 17:43