CIAGI
Jessi: Niech Sk oznacza sumę k początkowych wyrazów ciągu (an) czyli S1 = a1, S2= a1+ a2,
s3=a1+a2+a3, sk=a1+a2...ak.
Dla pewnego ciągu (an) wartość sn można obliczyć ze wzoru sn=n2 − 5n. Oblicz pierwszy
oraz dziesiąty wyraz ciagu an. Znajdz wzór ogólny ciągdu an. (wskazówka an=sn−sn−1)
5 sty 22:21
Janek191:
Sn = n2 − 5/n
zatem
a1 = S1 = 12 − 5/1 = 1 − 5 = − 4
a10 = S10 − S9 = 102 − 5/10 − ( 92 − 5/9) = 100 − 81 − 1/2 + 5/9 =
= 19 − 9/18 + 10/18 = 19 + 1/18 = 19 1/18
oraz
Sn−1 = ( n − 1)2 − 5/(n − 1) = n2 −2n + 1 − 5/(n − 1)
zatem
an = ( n2 − 5/n) − ( n2 − 2n + 1 − 5/(n −1) ) = 2n − 5/n + 5/(n − 1) − 1 =
= 2n + 1 /( n*(n − 1))
5 sty 22:47
lolek: Skad wiemy ze a10 = S10 − S9
5 sty 22:52
Janek191: an = 2n − 1 + 1/( n*(n −1))
========================
Wcześniej zgubiłem ( − 1)
5 sty 22:53
Janek191:
[ a1 + a2 + a3 + ... + a9 ] + a10 = S9 + a10 = S10
zatem
a10 = S10 − S9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W zadaniu podana jest też wskazówka.
5 sty 22:56
lolek: A z tego 2n − 5/n + 5/(n − 1) − 1 jak wyszło an = 2n − 1 + 1/( n*(n −1)) ? n*(n−1) ?
5 sty 23:09
Janek191: 5/( n −1) − 5/n = 1 /( n*(n − 1))
5 sty 23:41
lolek: oki dzięki wielkie
5 sty 23:45