Ciągi liczbowe
khar: 1.Suma dwudziestu początkowych kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 4 dają
resztę 1 wynosi:
A.860
B.840
C.839
D.780
2.Dany jest malęjący ciąg arytmetyczny o czterech wyrazach: 5,5,x,y,−6,5.Wyrazy x i y wynoszą
odpowiednio:
A.−2, 5 i 1, 5
B.1, 5 i 2, 5
C.1, 5 i −2, 5
D.−1, 5 i −2, 5
3.Dane są trzy liczby [[tex]tex]a=\frac{3}\sqrt2−1[/tex] b=3√2−1 , c=3√2+7.Tworzą one rosnący
ciąg arytmetyczny w następującej kolejności:
A.a,b,c
B.b,a,c
C.c,b,a
D.a,c,b
4.Dany jest ciąg [tex]an=2n2−n[/tex].Wyraz [tex]an+1[/tex] tego ciągu ma postać:
A.[tex]2n2+3n+1[/tex]
B.2[tex]2n2+3n+3[/tex]
C.[tex]2n2−n+1 [/tex]
D.[tex]2n2−n+3[/tex]
5.W ciągu arytmetycznym dane są wyrazy: [tex]a1=5, a3=−1[/tex].Różnica tego ciągu jest równa;
A.3
B.−3
C.6
D.2
6.Który z podanych ciągów jest ciągem geometrycznym?
A.[tex]an=n2
B.bn=(\frac13)n
C.[tex]cn=5n−3[/tex]
D.[tex]dn=\frac n(n+1)[/tex]
6.Szósty wyraz ciągu arytmetycznego [tex](an)[/tex] jest równy 0, wówczas wyrażenie
[tex]a1+a2+....+a11[/tex] jest:
A.liczbą dodatnią
B.liczbą ujemną
C.zerem
D.większą od 15
7.Który z poniższych ciągów jest ciągiem rosnącym?
A.[tex]an=−\frac35n+1[/tex]
B.[tex]bn=−7+2n[/tex]
C.[tex]cn=(\frac12)n[/tex]
D.[tex]dn=−4n[/tex]
8.Liczby 1, 2a+2, a+6 tworzą ciag arytmetyczny dla :
A.a=0
B.a=1
C.a=2
D.a=3
9.Liczba dodatnich wyrazów ciagu [tex]an=1−\frac14n[/tex] jest równa:
A.2
B.3
C.4
D.5
10.Piąty wyraz ciągu [tex]an=\frac{1−3n}{1−3}[/tex] jest równy:
A.−121
B.16
C.81
D.121
11.Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym [tex]an=\frac{n+15}{n}[/tex].Liczba 1,6 jest wyrazem ciągu
[tex](an)[/tex] o numerze:
A.1
B.20
C.25
D.liczba 1,6 nie jest żadnym wyrazem ciągu [tex](an)[/tex]
12.Siódmym wyrazem ciągu [tex](an) o wyrazie ogólnym an=\cdot(−1)n*n[/tex] jest:
A.−1
B.−7
C.1
D.7
13.Liczby a,b,c tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny.Jeśli [tex]a=\frac{1}{2}
b=\frac{1}{3}[/tex], to wartość c wynosi:
A.[tex]\frac14[/tex]
B.[tex]\frac16[/tex]
C.2
D.\[tex]\frac56[/tex]
14.Liczby 4,x,9 są kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego.Liczba x jest równa:
A.−6
B.6
C.36
D.[tex]\frac94[/tex]
15.Ile wyrazów ciągu [tex]an=\frac{n+15}{n}[/tex] jest liczbami całkowitymi?
A.3
B.4
C.5
D.nieskończenie wiele
16.Samochód w ciagu pierwszej godziny przejechał 90km, w ciagu kolejnej godziny 80km i w ciągu
każdej kolejnej godziny o 10km mniej.Samochód razem przejechał razem 440km.Ile godzin jechał?
A.6
B.7
C.8
D.9
5 sty 22:11
Beti:
1. B
2. C
8. B
16. C
5 sty 23:07
ona: 1. A
5 sty 23:09
ona: 2. C
5 sty 23:10
Beti: czemu A w zad.1
5 sty 23:12
Krzysiek : ZAdanie nr 8
Z tweirdzenia o srodkowym wyrazie ciagu arytmetycznego mamy
2(2a+2)=1+a+6⇒4a+4=a+7⇒3a=3⇒a=1
Zadanie nr 14
Tak samo z twierdzenia o srodkowym wyrazie ciagu geometrycznego mamy
x2=4*9⇒x2=36 to x=6 lub x=−6 .
DO zadania nr 16
Sn=440 , a1=90 r=10 a n to bedzie ilosc godzin na pokananie 440km. . Podstwa do wzoru na
sume ciagu arytmetycznego i wylicz n
DO zadania nr 6 a jest ciagiem geometrycznym. . Reszte nie rozumiem tych zapisow
5 sty 23:20
ona: ja nie liczyłam z żadnego wzoru. po prostu je wypisałam i dodałam wszystkie
5 sty 23:21
Eta:
Ja poczekam

jak wrzucisz ze
100zadań
5 sty 23:22
krystek: ,
Eta
A jednak Justyna , a ja chciałam Majewskiego widzieć na podium!
5 sty 23:24
Beti: Można i tak
pytanie, czy zaczęłaś od 1 i skończyłaś na 77?
5 sty 23:26
ona: zaczęłam od 5 przecież jak się 1 podzieli na 4 to nie będzie reszty 1
5 sty 23:28
krystek: ?
5 sty 23:30
Beti: a czemu nie

1:4 = 0 + 1r.
5 sty 23:30
krystek: 1:4=0 r1 bo0*4+1=1
5 sty 23:30
ona: nie pomyślałabym o tym bo dla mnie 1:4=0,25 a nie 0 ale skoro tak mówicie to nie będę się
sprzeczać
5 sty 23:34