Nierówność wielomianowa
Mysza: Rozwiąż nierówność
|x3−3x−2|≤x3−3x−2
5 sty 22:10
Mysza: proszę pomóżcie
5 sty 22:49
Aga1.: Szukaj ,na forum jest rozwiązana.
5 sty 22:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
wystarczy trochę pomyśleć
kiedy zachodzi taka nierówność:
|a| ≤ a
5 sty 22:56
Mila:

1) |x
3−3x−2|≤x
3−3x−2
2) |x
3−3x−2|=x
3−3x−2 dla x
3−3x−2 ≥0
w(x)=x
3−3x−2 ; w(−1)=−1+3−2=0
wielomian dzieli sie przez (x+1) dzielę: x=−1
1 0 −3 −2
1 −1 −2 0
x
3−3x−2 =(x+1)(x
2−x−2)
(x
2−x−2)=0 ; Δ=1+8=9
(x+1)(x
2−x−2)=(x+1)(x+1)(x−2)=(x+1)
2*(x−2)
(x+1)
2*(x−2)≥0 ⇔x=−1 lub x≥2
ad1) dla x=1 lub x≥2 mamy nierówność: x
3−3x−2≤x
3−3x−2⇔0≤0 ⇔tam gdzie zachodzi równość ,
czyli x=−1 lub x≥2
ad 2 )dla x∊(−
∞−1) ∪(−1;2)
−x
3+3x+2≤x
3−3x−2⇔−2x
3+6x+4≤0 /:(−2)⇔x
3−3x−2≥0 w podanych przedziałach funkcja jest ujemna
x∊Φ
odp. x=1 lub x≥2
5 sty 23:19
pigor: ... lub np. tak :
ponieważ x3−3x−2= x3+1−3x−3= (x+1)(x2−x+1)−3(x+1)= (x+1)(x2−x−2)= (x+1)2(x−2),
to
|x3−3x−2|≤ x3−3x−2 ⇔ |(x+1)2(x−2)|≤ (x+1)2(x−2) ⇔
⇔ (x+1)2|x−2|−(x+1)2(x−2)≤ 0 ⇔ (x+1)2(|x−2|(x−2))≤ 0 ⇔
⇔ x+1=0 lub |x−2|−(x−2)≤ 0 ⇔ x=−1 lub |x−2|≤ x−2 ⇔
⇔ x=−1 lub x−2 ≥0 ⇔ x=−1 lub x ≥2 ⇔ x∊{−1}U<2+∞)
6 sty 00:00