Funkcje tworzące
dsaf: Znaleźć funkcję tworzącą ciągu an=7n3.
Potrafię zrobić na przykład dla ciągu an=n (policzyć pochodną szeregu itd.). Ale jak zrobić z
wielomianami wyższego stopnia?
Proszę tylko o wskazówkę, nie o całe rozwiązanie
5 sty 21:56
Krzysiek: zróżniczkuj raz, potem obustronnie pomnóż przez 'x' i znów zróżniczkuj itd.
5 sty 22:00
dsaf: | | 1 | | 2 | |
F(x)=7* |
| * |
| ?  |
| | x3 | | (1−x)3 | |
5 sty 22:06
Krzysiek: mi wyszło:
| | x(x2 +4x+1) | |
F(x)=7∑n=0∞n3 xn=7*(0+x+8x2 + |
| ) |
| | (x−1)4 | |
5 sty 22:13
dsaf: Okkej, poddaję się. Nie mam pojęcia skąd się to bierze
5 sty 22:17
dsaf: A niee, już chyba załapałem
5 sty 22:19
Krzysiek: jednak mam błąd powinno być bez: "0+x+8x2"
ostatni składnik to suma: ∑n=0∞n3 xn
5 sty 22:29
dsaf: Ok, wyszło mi tak samo, dzięki wielkie
5 sty 22:32
dsaf: Nie uciekaj mi, zaraz będę miał następne przykłady z wykładniczych f. tw., których jeszcze nie
rozumiem
5 sty 22:36