Uklad równań
Edyta: Prostokąt o wymiarach (2x+1) i ( y−1) ma pole 100. Wyznacz y w zależności od zmiennej x. Zapisz
potrzebne założenia.
Szczerze mówiąc albo już jest późno albo zupełnie nie wiem o co chodzi... Układ równań

Jedno bym miała:
(2x+1) (y−1) = 100
A drugie
5 sty 21:39
krystek: I drugiego nie będziesz miała wyznacz y= w zależności od x
5 sty 21:41
Mati_gg9225535: wyznacz y w zaleznosci od zmiennej x, czyli jedno rownanie wystarczy:
(2x+1)(y−1) = 100
2xy + y −2x − 1 = 100
y(2x + 1) = 100 + 2x + 1
5 sty 21:42
Edyta: czyli x traktuje jako znaną a nie nieznaną...no i git...dzięki Krystek jesteś zbawienny
5 sty 21:42
Edyta: ale o co z takim razie chodzi z zapisaniem potrzebnych zalożeń
5 sty 21:43