granica funkcji
OLA: lim (x→π)
sinxx−π
odp : −1
jak to zrobic?
5 sty 21:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
hmmm
| | sinx | |
limx−>π |
| = // −sin (x−π) = sinx <−−− wzory rekurencyjne // = |
| | x−π | |
| | −sin(x−π) | | sin u | |
= limx−>π |
| = // u = x−π ... x−>π ⇔ u−>0// = limu−>0 − |
| = − 1 |
| | x−π | | u | |
5 sty 21:25
OLA: o rety, w zyciu bym na to nie wpadła..
a z tym jak będzie:
lim (x→1) 1−x2sinπx
co mam zrobic z tym sinπx ?
odp: 2/π
5 sty 21:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
a regula d'Hospitala była
5 sty 21:30
OLA: no wlasnie mam to zrobic nie z hospitala, bo potem mam hospitala w nastepnym zadaniu
5 sty 21:32
OLA:
5 sty 22:42
OLA: moze mi ktos pomoc?
7 sty 18:37
pigor: ..., np. tak :
| | 1−x2 | | (1−x)(1+x) | |
lim x→1 |
| = lim x→1 |
| = |
| | sinπx | | sin(π−πx) | |
| | π (1−x)(1+x) | |
= lim x→1 |
| = |
| | π sin π(1−x) | |
| | π(1−x) | | 1+x | | 1+1 | | 2 | |
= lim x→1 |
| * |
| = 1* |
| = |
| . ...  |
| | sin π(1−x) | | π | | π | | π | |
7 sty 19:34
OLA: dziekuje

a mozesz mi wytlumaczyc jeszcze jak Artur z miasta Neptuna rozwiązał ten poprzedni
przykład?
7 sty 19:54