nie rozumiem co to jest granica ,ciągu pochodna?
magdaalenaa: Proszę o pomoc mam zadanie: z dokładnością do 1/8 znaleźć przynajmniej jedno rozwiązanie
równania: a) x
5+x=−1
PW: a) f(x) = x
5+x+1
Szukamy miejsca zerowego tej funkcji.
f'(x) = 5x
4+1>0 − funkcja rośnie w całej dziedzinie, więc miejsce zerowe jest tylko jedno.
f(0) = 1 (za dużo)
f(−1) = −1 (za mało)
Szukane miejsce zerowe leży więc gdzieś między −1 a 1 (wynika to z twierdzenia .... zajrzyj do
notatek).
Tak metodą babci pod piecem (jeżeli nie znasz lepszej) dojdziesz do dostatecznie małego
przedziału, w którym leży miejsce zerowe. Przedział ma być na tyle mały, żeby wskazanie na
jego środek jako przybliżenie szukanego pierwiastka gwarantowało, że błąd będzie mniejszy niż