prawdopodobieństwo
ahu8: 4 kule umieszczamy w sposób losowy w 3 szufladach. Jakie jest prawdopodobieństwo, że conajmniej
1 szuflada jest pusta?
wiem, że moc omegi = 81
mam problem jak zapisać zdarzenie
5 sty 21:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
−X−X−X−X− <−−− każdy 'X' oznacza kulę
w każde miejsce '−' można wstawiamy przegródkę (2sztuki) (ze zwracaniem) i otrzymamy np.:
X|X−X|X
||X−X−X−X
ilość kul przed pierwszą przegorda oznacza, ile jest w pierwszej szufladzie ... pomiędzy
przegrodami − ile w drugiej ... po drugiej przegrodzie − ile w trzeciej szufladzie
oblicz prawdopodobieństwo, że:
conajmniej jedna przegroda jest na pierwszym lub ostatnim miejscu
LUB obie przegrody są na tym samym miejscu
5 sty 21:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
uwaga

moje rozwiązanie jest dla innej Ω
5 sty 21:17
Janek191:
I Ω I = 43 = 81
I A I = 3* 24 + 3 = 3*16 + 3 = 48 + 3 = 51
zatem
P( A ) = 51/81 =17/27
====================
5 sty 23:23
Mila: |Ω|=3*3*3*3 =81
A
1 − jedna szuflada pusta, kule umieszczamy w 2 pozostałych szufladach
A
2 − 2 szuflady puste, kule do trzeciej szuflady
| | 42+3 | | 45 | | 5 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 81 | | 81 | | 9 | |
5 sty 23:35
PW: @Janek191: Powinno być 3*.24 − 3 (bo licząc 3.24 każdą wariację
(1,1,1,1), (2,2,2,2) i (3,3,3,3)
liczymy dwukrotnie. Po tej poprawce będzie wynik identyczny jak Mili.
6 sty 00:04