awdwd
bolo: Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 6cm i 8cm obraca się dookoła
przeciwprostokątnej. Oblicz objętość powstałej bryły.
5 sty 20:55
krystek:
5 sty 21:12
Eta:

Powstała bryła to dwa stożki sklejone podstawami o promieniu
r
H(bryły) = h
1+h
2=|AB|
z tw. Pitagorasa ................ H=|AB|= 10 cm
| | 8*6 | | r*10 | |
P(ΔABC)= |
| = 24 , to: |
| = 24 ⇒ r= 4,8 cm |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
V(bryły)= |
| πr2*h1+ |
| πr2*h2= |
| πr2(h1+h2)= |
| πr2*H |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
V= |
| πr2*H=........ dokończ |
| | 3 | |
5 sty 21:19
bolo: wychodzi mi 76, a powinno 92.
jezeli r = 4,8 to rowny wynik 92 nie ma prawa wyjsc i z tym wlasnie mialem problem.
6 sty 14:00
bolo:
6 sty 15:03
bolo:
6 sty 18:28