ciągi
Anett: Miedzy liczby 1 i 16 wstaw cztery liczby a,b,c,d takie, ze ciag o kolejnych wyrazach 1,a,b,c
jest ciagiem geometrycznym, zas ciag o kolejnych wyrazach b,c,d,16 jest ciagiem arytmetycznym
Również proszę kroczek po kroczku
tim: 1, a, b, c
Ciąg geometryczny mamy:
b
2 = ac
a
2 = b
(a
2)
2 = ac
a
4 = ac
a
3 = c
Mamy więc:
1, a, a
2, a
3
Dalej.
a
2, a
3, d, 16
Ciąg arytmetyczny
2d = 16 + a
3
2a
3 = d + a
2
d = 8 + 0,5a
3
2a
3 = 8 + 0,5a
3 + a
2
1,5a
3 = 8 + a
2
1,5a
3 − a
2 = 8
a
2(1,5a − 1) = 8
a = 2
d = 8 + 4 = 12
Mamy więc:
1, 2, 4, 8, 12, 16