sześcian
Lucy: Suma pól powierzchni dwóch sześcianów równa 204cm2. oblicz długość krawędzi sześcianów, jeśli
różną się one o 2 cm.
5 sty 20:33
Mati_gg9225535:

a
2 + (a+2)(a+2) = 204
5 sty 20:35
irena_1:
6a
2+6(a+2)
2=204
a
2+a
2+4a+4=34
2a
2+4a−30=0
a
2+2a−15=0
Δ=4+60=64
| | −2−8 | | −2+8 | |
a= |
| <0 lub a= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
a=3cm, (a+2)=5cm
5 sty 20:36
Mati_gg9225535: o wlasnie szescianow

cos mi wlasnie nie pasowalo

zwracam honor
Irena c:
5 sty 20:38
Lucy: dziękuje
5 sty 20:39
Eta:
a2+2a=15
a(a+2)=3*5 ⇒ a=3 , a+2=5
5 sty 20:40