Liczba nieujemnych wyrazów ciągu ...
Arwena: | | 1 | |
Liczba nieujemnych wyrazów ciągu określonego an= |
| n − 2 jest równa: |
| | 3 | |
A. 6 B. 5 C. 4 D 3
5 sty 20:30
irena_1:
a
n≥0
n ≥ 6
Chyba coś namieszane− może brakuje gdzieś minusa? A może chodzi o wyrazy niedodatnie?
Wtedy− 6.
5 sty 20:33
Arwena: liczba ujemna, przepraszam . zamiast liczba nieujemna to ma być ujemna..
5 sty 20:36
krystek: zmień kierunek<0 i masz
5 sty 20:38
krystek: Irena nie namieszała!
5 sty 20:39
Arwena: an<0
tak ma być? w tą stronę?
5 sty 20:40
krystek: To daj odp i już masz
5 sty 20:42
Arwena: czyli jest ich 6 tak? i napisać to co ja napisałam, czy Irena?
5 sty 20:42
krystek: n<6 to ile?
5 sty 20:44
Arwena: 5
5 sty 20:45
krystek: No tak!
5 sty 20:46
Arwena: dziękuje

a ma by ć n<6 czy z tą kreska na dole

−≥
5 sty 20:49
krystek: ujemne to <0
niedodatnie to ≤0
dodatnie to >0
nieujemne to≥0 Zapamiętaj
5 sty 20:51
Arwena: liczby x+2 ; 2x − 3 ; 4x +7 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny. liczba x ma
wartość
5 sty 20:57
krystek: a3−a2=a2−a1 podstaw i wylicz
co daje : 2a2=a1+a3
5 sty 20:59
Arwena: zrobiłam tak i nie wychodzi

ale spróbuje jeszcze raz
5 sty 21:02
Ajtek:
Albo z własności c. arytmetycznego:
Dobry wieczór
krystek
5 sty 21:04
Arwena: mi wyszła − 5
a mam do wyboru odpowiedzi: A. −15 B. −12 C. −9 D. −6
5 sty 21:05
Ajtek:
Poszukaj błędu w obliczeniach.
5 sty 21:07
krystek: Przedstaw oblizenia .
Ajtku −witaj
5 sty 21:08
Arwena: zrobiłam tym sposobem co napisał Ajtyek i wyszło − 15

więc dobrze^^
5 sty 21:11
Ajtek:
Ten mój spoasób to to samo co podała
krystek, tylko inaczej zapisany
5 sty 21:13
5 sty 21:15