matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąz równania
Aga:
rozwiąż równania : 4 + x a/ −−−−−− = − 3 3x − 7 3−x 7−3x b/ −−−− = −−−−− 2+x 5 + x
5 sty 20:27
Dominik:
4 + x
a)
= −3
3x − 7
3x − 7 ≠ 0
7
x ≠
3
4 + x
+ 3 = 0
3x − 7
4 + x + 3(3x − 7)
=
3x − 7
4 + x + 9x − 21
= 0
3x − 7
10x − 17
= 0
3x − 7
10x − 17 = 0
17
x =
10
5 sty 20:30
Aga:
wielkie wielkie dzięki jestem noga z matmy
9 sty 10:20