planimetria
piotrek: proszę o rozwiązanie zadań
ZAD1. trójkąt ABC o bokach długości /AB/=10 /BC/=5 /AC/=9 jest podobny do trójkąta DEF.
Wiedząc, że największy bok trójkąta D E F , jest równy najmniejszemu bokowi trójkąta ABC podaj
skalę podobieństwa tych trójkątów oraz oblicz obwód trójkąta DEF
ZAD2. mieszkanie w skali 1:300 wynosi 11 cm kwadratowych−podaj rzeczywiste wymiary
5 sty 20:22
Janek191: z.1
I AB I = 10, I BC I = 5 , I AC I = 9
oraz
I DE I = I BC I = 5
zatem
k = I DE I : I AB I = 5 : 10 = 1/2
Obwód Δ ABC
L = 10 + 5 + 9 = 24
Obwód Δ DEF
L1 = k*L = 0,5 *24 = 12
=======================
z.2
skala 1 : 300 , więc k = 1/300
P2= 11 cm2
oraz
P2/ P1 = k2
11/ P1 = ( 1/300)2 = 1/90 000 => P1 = 11*90 000 = 990 000
Odp. P1 = 990 000 cm2 = 99 m2
================================
6 sty 00:01