matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczba Eulera
Profundek:
Możecie sprawdzić i powiedzieć co dalej ?
3n+7
lim (
)
3n+7
3n
7
7
lim (1+
)
3n
* (1+
)
7
= (e
7
* i tu nie wiem co dalej e
1
?)
3n
3n
5 sty 20:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie rozdzielaj
7
7
lim (1+
)
3n+7
= lim (1+
)
3n/7 * 7*(3n+7)/3n
= lim e
7*(3n+7)/3n
=
3n
3n
= e
7
5 sty 20:48