rozwiąż rowanie trygonometryczne
lis: cos3x−cos2x=1
w odpowiedziach jest: x=π/2+kπ
5 sty 20:19
Saizou : cos
3x−(cos
2x−sin
2x)=1
cos
3x−cos
2x+sin
2x=1
cos
3x−cos
2x+1−cos
2x=1
cos
3x−2cos
2x=0
cos
2x(cosx−1)=0
cosx=0 lub cosx=1
zatem
5 sty 20:25
irena_1:
cos
3x−cos2x=1
cos2x=2cos
2x−1
cos
3x−2cos
2x+1=1
cos
3x−2cos
2x=0
cos
2x(cosx−2)=0
cosx=0 lub cosx=2 − niemożliwe
cosx=0
5 sty 20:25
Saizou : właśnie coś mi nie pasowało

oczywiście ma być
cos
2x(cosx−2)=0
cosx=0 cosx=2 ()sprzeczność
5 sty 20:29