geometria analityczna
Proj3cT: punkty:
1) A=(1,−3), B=(3,3), C=(−3,5)
2) A=(−2,−3), B=(6,1), C=(2,5)
są wierzchołkami trójkąta ABC.
Napisz:
a)Równania prostych zawierających wysokości trójkąta,
b)Równania środków boków trójkąta,
c)Równania symetralnych boków trójkąta.
Prosił bym o jeden przykład z każdego podpunktu żebym wiedział jak się zabrać do tego zadania.
Z góry dziękuje za pomoc
5 sty 19:49
Mati_gg9225535:
a) proste przechodzące przez wierzcholek prostopadle do podstawy:
prosta AB jako podstawa i prostopadla do niej przechodząca przez punkt C
prosta BC podstawa i prostopadla do niej przechodzaca przez punkt A
prosta AC podstawa i prostopadla do niej prosta przechodzaca przez punkt B
b) moze środkowych ?
liczysz wspolrzedne srodka odcinka np. AB i prosta przechodzaca przez S i C
srodek BC −> prosta SA
srodek CA −> prosta SB
c) przechodzące przez srodek odcinka AB, BC, AC i prostopadle do tych odcinkow
5 sty 19:56
Proj3cT: hmm nie rozumie nadal podpunktu b
5 sty 20:43
Krzysiek : TO teraz podpunkt b do zadania nr 1 Narysuj sobie na ukladzie wspolrzednych ten trojkat .
policzmy srodek boku AC
| | x1+x2 | | y1+y2 | | −3+5 | |
A=(1,−3) C=(−3,5) to S=( |
| , |
| )to S=({1+(−3)}{2}, |
| )
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
to S=(−1, 1) Mamy wyznaczony srodek boku AC .
Teraz co to jest srodkowa . Srodkowa jest to odcinek laczacy srodek boku z wierzcholkiem
trojkata ktory lezy na przeciw tego boku . . Czyli musimy napisac rownanie prostej
przechodzacej przez punkt S=(−1,1)i punkt B(3,3) czyli rownanie prostej przechodzacej rzez dwa
punkty a to juz potrafisz zrobic.
Tak samo wyznacz srodek odcinka AB i rownanie prostej przechodzacej przez srodek odcinka AB i
punkt C i tak samo srodek odcinka CB i rownanie prostej przechodzacej przez srodek ocinka CB
i punkt A
5 sty 22:50
Proj3cT: mógł by ktoś obliczyć z punktu 1 podpunkt a dla podstawy AB
6 sty 14:35