pola figur podobnych
pati: Figura F1 i F sa podobne. O ile procent figura F1 jest mniejsze od pola figury F jesli :
a) obwód figury f1 stanowi 3/4 obwodu figury f
b) obwód figury f1 jest o 20%mniejszy od obwodu figury f
c) obwód figury f stanowi 5/3 obwodu figury f1
d) obwód figury f jest o 40% wiekszy od pola figury f1
5 sty 19:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) zależy od figury
b) zależy od figury
c) zależy od figury
d) pytanie nie trzyma się kupy
5 sty 19:44
pati: tak jest napisane w podręczniku,.. to jest dokładnie przepisana treść zadania, więc nie wiem co
tu się ma nie trzymać kupy.
5 sty 19:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
to przeczytaj ponownie d) i zobacz co napisałeś
5 sty 19:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście a−c nie zalezy od figury

zrob to na przykładzie dowolnej figury −−− proponuje wybrać kwadrat (najlatwiej będzie Ci
policzyć)
5 sty 19:48
Mati_gg9225535:
| PF1 | | 3 | | 9 | |
| = k2 = ( |
| )2 = |
| |
| PF | | 4 | | 16 | |
16 − 100%
9 − x
x = 56,25%
100%−56,25% =
43,75%
5 sty 19:51
pati: Dziękuję!
5 sty 20:01
Mati_gg9225535: prosze
5 sty 20:13