matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc z ostrosłupem.
ja:
Oblicz długość krawędzi podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o wysokości 24 cm, jeśli jego objętość jest równa 50
√
3
cm
2
5 sty 19:39
dero2005:
P
p
*h
V =
= 50
√
3
3
P
p
*24
= 50
√
3
3
3*50
√
3
50
P
p
=
=
√
3
24
8
a
2
√
3
50
P
p
=
=
√
3
4
8
25
a
2
=
√
3
3
5
a =
4
√
27
3
5 sty 19:55