oblicz ekstremum funkcji
Kasienka: mam problem z zadaniem:
x2(x−12)2
Wychodzą mi strasznie duże liczby. Jeśli ma ktoś chwilkę proszę o rozwiązanie krok po kroku.
5 sty 19:31
Aga1.: f(x)=x2(x2−24x+144)=x4−24x3+144x2
Teraz licz pochodną i miejsca zerowe pochodnej i rozwiąż nierówność
f'(x)>0 i f'(x)<0
5 sty 19:40
Kasienka: wychodzą mi jakieśc głupoty:
pochodna : 4x3−72x2+144x2
jak chcę znaleźć miejsca zerowe dziele pochodną przez 4
wyciągam przed nawias x2
otrzymuję:
x2(x−18+36) co daje dalej x2(x+18)
miejsca zerowe to 0 i −18 ? czy to już jest źle ?
5 sty 19:56
Aga1.: Na końcu 288x
5 sty 19:58
Kasienka: ok

zgubiłam

wcześniej tak mi wyszło ale stwierdziałam że jest źle

dzielę przez 4
x
3−18x
2+72x
wyciągam przed nawias x
x(x
2−18x+72)
z równania kwadratowego delta, x1 i x2 ?
mamy 3 miejsca zerowe ? 0, 6 i 12?
5 sty 20:11
Aga1.:

wykres pochodnej
y
min=f(0)=0
y
max=f(6)=
y
min=f(12)=
5 sty 22:36
Kasienka: ymax=f(6)=62(6−12)2=36(−6)2=324
ymin=f(12)=0
proszę o info czy to napewno tak ma być ? czy w pierwszym równaniu trzeba zrobić wzór
skróconego mnożenia?
6 sty 17:10