ostroslupy
edytaa43: Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod katem 30 stopni, a jej wysokość jest równa 3 √3.Oblicz objętość tego ostrosłupa.
5 sty 19:26
edytaa43:
5 sty 19:38
Mati_gg9225535:

α − kat miedzy h
1 a h
2 V = ?
| | 1 | |
α=30o V = |
| * 6 * PΔ * H |
| | 3 | |
| | 1 | | a2√3 | |
sin30o = |
| V = 2 * |
| * H |
| | 2 | | 4 | |
| | √3 | | a2√3 | |
cos30o = |
| V = |
| * H |
| | 2 | | 2 | |
5 sty 19:43
5 sty 19:44
Mati_gg9225535: oj pośpiech
5 sty 19:45
edytaa43: ale to byloby tak z sinusem
1
− rowna sie 3 √3 / h1
2
co potem wyszlo ze h1 wynosi 6 √3
5 sty 19:53
Mati_gg9225535: h
1 masz podane w zadaniu
5 sty 19:58
5 sty 20:02
edytaa43: w zdaniu jest podany H calej bryly
5 sty 20:04
Mati_gg9225535: tresc zadania ktora podalas brzmi : "a jej wysokość jest równa 3 √3." wiec sprawdz jak jest w
zadaniu jesli "jej" to jest wysokosc sciany bocznej, jesli "jego" to zgodze sie ze ostroslupa
5 sty 20:14
edytaa43: sorry moj blad ,,jej
5 sty 20:17
edytaa43: h2 wyniesie 4,5
5 sty 20:20
edytaa43: dobrze?
5 sty 20:20
Mati_gg9225535: tak
5 sty 20:32
edytaa43: to do wzoru na pole tr rownobocznego musze wlasnie te 4,5 do kwadratu podniesc?
5 sty 20:33
Mati_gg9225535: | | a√3 | |
h2 to wysokosc a we wzorze masz a, dlatego podalem Ci wzor na H2 = |
| stad wylicz a |
| | 2 | |
5 sty 20:36
Mati_gg9225535: mialo byc male h2 =...
5 sty 20:37
edytaa43: wyszlo 13,5 √3
5 sty 20:42
Mati_gg9225535: ale co wyszlo Ci tak?
5 sty 20:53
edytaa43: h2 = a √3 / 2
(4,5)2 = a √3/2
20,25 = a √3/2 /*2
40,5= a √3
a= 13,5 √3
5 sty 20:56
Mati_gg9225535: h
2 nie h
2
5 sty 21:01
edytaa43: no tak to dobrze czy nie ?
5 sty 21:05
Mati_gg9225535: no zle bo podnioslas do kwadratu a to nie ma byc h
2 tylko h
2
czyli
9 = a
√3
a= 3
√3
5 sty 21:20