Wykonaj działanie
Edyta: Wiem że jest tam teoria, ale szczerze mowiąc nie wiele mi pomaga...i nie jestem przekonana do
słuszności mojego myslenia...wiec podaje kolejne zadanko...

Jeśli możecie pomóc...
Wykonaj dzialanie:
| x+3 | | x+1 | | 2x+4 | |
| − |
| + |
| |
| x−1 | | 1−x | | 1−x | |
Trzeba wspólny mianownik...więc wyciągnęłam w pierwszym ulamku −1 żeby się zgadzało...i wyszlo
by
| | −x−3 | | x+1 | | 2x+4 | |
−1 |
| − |
| + |
| |
| | 1−x | | 1−x | | 1−x | |
Może tak być?
5 sty 19:23
Aga1.: Nie
| x+3 | | x+3 | | x+3 | | −(x+3) | | −x−3 | |
| = |
| =− |
| = |
| = |
| |
| x−1 | | −(1−x) | | 1−x | | 1−x | | 1−x | |
5 sty 19:26
Edyta: Mój skrót myślowy...to samo mam w zeszycie jak to później przemnożyłam...dzięki
5 sty 19:27
Jakub: @Aga1 mozesz spojrzec na moja pochodna i dac jakas wskazowke?
5 sty 19:28
asdf: Nie, jak minut to mianownik zostaw w spokoju
| | −x−3 | | x+3 | | x+3 | |
−1 |
| = |
| ≠ |
| |
| | 1−x | | 1−x | | x−1 | |
5 sty 19:28
Aga1.: @ Jakub przecież masz ją rozwiązaną.
Jak chcesz, to zapisz obliczenia na tym forum.
5 sty 19:32