.
asdf: Elektronika
Zna się ktoś może na tranzystorach? (podstawy, naprawde podstawy).
5 sty 19:02
h: daj moze pytanie, ktos sie zglosi
5 sty 19:03
asdf: Wie ktoś może co to jest dobroć układu?
7 sty 01:57
Agata: hej, rozumie, że jak potrzebujesz dobroć układu, to do jakiegoś konkretnego przykładu.
Dobroć oznaczamy jako Q, a dobroć jest tym większa im bardziej układ wzmacniacza selektywnego
jest większa (im układ jest bardziej selektywny), od dobroci zależy selektywność układu
wzór Q= f0/B3
gdzie:
f0 − to częstotliwość środkowa układu
B3 − 3−decybelowe pasmo przenoszenia
7 sty 07:46
asdf: hej, potrzebuję to dokładnie do rezonansu, a na wikipedii i wszędzie indziej jest tak
wyjaśnione, że ...(jakby bylo ok to bym nie pytał tutaj

)

Jeszcze mam takie pytanko:
Zwiększając napięcie na kolektorze nie ma to wpływu na większy prąd bazy (ustawiony na 10uA) −>
czyli nie będzie rósł prąd na kolektorze?
7 sty 09:27
Agata: na wikipedii sa zawsze glupoty jesli chodzi elektronike.
jak mozesz to podaj email wysle Ci ta dobroc bo mam ja w jednej ksiazce bardzo fajnie
wyjasnione i poparte schematami i w ogole jak bys mial jakies pytania to chetnie pomoge
nie nie zmieni sie
jest nawet jakis wzor ale teraz nie pamietam
7 sty 11:38
+-:
jeżeli Ib=const. to Ic=h21*Ib.
Najlepiej to kup lub wypożycz jakąś książkę z podstawami elektroniki trochę ją poczytaj , a
potem pytaj.
7 sty 12:09
asdf: marekwozniak1992@gmail.com
7 sty 12:15
asdf: Mam książkę, przeczytałem, to bylo po prostu pytanie "dla pewności". Przed chwilą otrzymałem
pomiary od znajomego i troche dziwią mnie one (a na bank są dobrze):
Vb | U
be | I
c [mA]
1 0,63 1,3
2 0,659 4,9
3 0,672 8,6
4 0,684 12,2
5 0,697 15,4
6 0,711 18,4
7 0,717 19
8 0,719 19,1
9 0,720 19,1
10 0,720 19,1
A układ wygląda następująco.
http://s7.postimage.org/p19u1z0jf/uk_ad.png
7 sty 12:23
+-: Czy ten układ jest dokładnie taki tzn. chodzi zwłaszcza o Rc
7 sty 12:36
asdf: Tu nie ma R
c
7 sty 12:43
7 sty 12:47
asdf: Tylko tu jest oporność 39k, ale to chyba nie ma aż takiego znaczenia, a zadanie moje polega na
zmianie napięcia wchodzącego do kolektora (bateryjka po prawej) (prawym > edit).
7 sty 12:48
asdf: .
7 sty 13:54
+-: Coś tu nie gra , a jakie jest napięcie Uce, moeże ten VPS daje tylko te 9mA i koniec jego
możliwości, albo jest ustawiony na bardzo niskie napięcie
7 sty 14:19
+-: co to za tranzystor
7 sty 14:23
grander: Ja też to mam na podstawach mechatroniki z części elektronicznej.
7 sty 14:32
asdf: Nie wiem właśnie

co to za tranzystor.. jak chcesz zobaczyc napiecie uce to wystarczy
najechac na tranzystor, pomiary sa w rogu ekranu.(prawy dol).
7 sty 16:39
asdf: macie jakies pomysly?
7 sty 17:35
+-: ja mówię o Waszym układzie patrząc na Was schemat choć nie wiem jak było zmieniane napięcie na
bazie u Was zasilanie w obwodzie bazy 5Vprąd bazy wyniesie ok.(5−0,65)/39k≈110μA przy wyższym
napięciu bazy przy Rc =0 tranzystor małej mocy raczej ulegnie uszkodzeniu, tam zasilanie bazy
970mv, (970−576)/47kΩ≈10μA wzmocnienie 100 daje Ic=1ma.
7 sty 18:14
+-: Sprawdzałeś to żródło VPS co ono jest warte, wszystko wskazuje na to, że jest ono niwydolne
gdyby było sprawne to tranzystor (przeciętny małej mocy) powinien ulec uszkodzeniu.
7 sty 20:36
asdf: na bazie napięcie nie było w ogóle zmieniane, tylko to VPS. (PS − napięcie stałe).
7 sty 20:42
asdf: ustaw wartość prądu Ib na poziomie 10 μA, a następnie wyznacz zależność Ic(UVPS)|Ib=const.
7 sty 20:46
asdf: .
7 sty 21:27
+-: Miałem chwilę czasu i zrobiłem pomiary dla kilu napięć ucE dla tranzystora BFP519
Baza zasilana napięciem 3,80V przez rezystor 390kΩ
zmierzone IB≈8,06μA zmierzone miernikiem uniwersalnym h21=160
UBE/mV/ UCE/V/ IC/mA/
672 2,70 1,23
670 5,66 1,25
666 12,1 1,26
665 14,6 1,28
660 21,72 1,32
Wyniki są w granicach danych katalogowych h21trochę rośnie przy wzroście UCE. Przy
zasilaniu bazy tak jak u Was tranzystor zaczyna się nagrzewać, przy 12V po kilku sek nie można
go dotknąć praca odbywa się powyżej charakterystyki roboczej, U Was za duży prąd bazy przy
wysokim Uce źródło VB musiało być ograniczone prądowo bo tranzystor uległby przegrzaniu
9 sty 15:33
asdf: dzieki bardzo, skorzystam
9 sty 18:04