wzór na sume n poczatkowych wyrazów ciagu arytmicznego
Ada.: Proszę o pomoc przy tych podpunktach− za każdym razem wychodzą mi inne wyniki...Jakby ktoś był
na tyle miły proszę o rozpisanie chociażby 3 bym to w końcu zrozumiała.
wyznacz liczbę n wyrazow ciągu arytmetycznego mając dane:
b)sn=1016,5, a1=22, an=85
c)sn=420, a1=7, r=3
d)sn=204, r=6, an=49
wyznacz różnicę n wyrazow ciągu arytmetycznego mając dane:
a)sn=518, a1=50, n=14
b) sn=728, n=16, an=63
c)sn=1675, n=25, an=1
1 cze 21:15
Eta:
Napisz wzór na sumę wyrazów ciągu arytmetycznego .... czekam

Rozwiążemy razem , ok?
1 cze 21:17
Ada.: Nawet nie wiem czy wzór mam dobry....
Sn=a1+an2
?
1 cze 21:25
Eta:
Nieeeeeeee ,
skoro nie znasz wzoru, to jak mogą Ci wyjść poprawne wyniki? ( sory)
zatem podstaw i policz:
czekam na wynik , ile wynosi n?
1 cze 21:29
Ada.: 1016,5= 107/2 * n
1016,5= 53,5 *n
n=19 ?
1 cze 21:38
Eta:
I superrr

dawaj teraz
c) i d)
w c) a
n = a
1 + ( n−1)*r podstaw i policz a
n i później tak jak w pierwszym
d) a
1 = a
n − ( n−1)*r
policz a
1 i też podstaw do sumy
PS: będę za 20 min. napisz to Ci sprawdzę , ok?
Powodzenia!
1 cze 21:46
Ada.: Dobrze, już liczę
1 cze 21:47
Ada.: Mam problem, czy to należy tak podstawić?
c)sn=420, a1=7, r=3
an = a1 + ( n−1)*r
an=7 + (420−1) *3
d)a1 = an − ( n−1)*r
d)sn=204, r=6, an=49
a1= 49−(204−1)*6
1 cze 21:59
Eta: tak dobrze wyniki ci podac czy sama juz umiesz to obliczyc.
1 cze 22:03
Ada.: Jakbyś mogła to podaj, sprawdzę sobie potem moje wyniki z twoimi
1 cze 22:05
2 cze 16:09
beata12: Miedzy liczby −100 i 100 wstaw siedem takich innych liczb by łącznie z danymi tworzyły ciąg
arytmetyczny.
29 kwi 22:10
beata12: Wykaż, że składniki sumy są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, a następnie oblicz czwarty
składnik sumy gdy:
a)7+(9 + √2) + (11 − 2√2)+...
29 kwi 22:21