Pomóżcie! Podpowiedzcie skąd się biorą te liczby w tym zadaniu
Piotrek: Moje pytania: Dlaczego b2 = 9 z kąt to wynika? Z kąt wiemy że a = 3? i dlaczego w odp są
wyniki np. m=6 lub m = −6. Nie mogę ogarnąć tego typu zadań
Wyznacz współczynniki a, b, m, n tak aby wielomiany W(x), F(x) były równe, jeśli :
F(x)= (x²+ax+b)²=(x²+ax+b)(x²+ax+b)=(x⁴+ax³+bx²+ax³+a²x²+abx+bx²+abx+b²)=x⁴+
2ax³+(2b+a²)x²+2abx+b²
W(x)= x⁴+mx³+nx²+18x+9
m=2a
2b+a²=n
2ab=18
b²=9→b=3 v b=−3
m=2a→m=6 v m=−6
2b+a²=n
2a*3=18 v 2a*(−3)=18→a=3 v a=−3
b=3 v b=−3
m=6 v m=−6
2b+a²=n→n=9+6=15 v n=9−6=3
a=3 v a=−3
b=3 v b=−3
5 sty 18:41
h: Z KĄTOWNI
5 sty 18:42
Aga1.: Jak sobie ładnie podpiszesz, to będziesz widział
f(x)=x2+2ax3+(2b+a2)x2+2abx+b2
w(x)=x2+mx3+ nx2 18x+9
5 sty 19:57