Mati_gg9225535: pokaze Ci na a i c co masz robic
a) |x−2| = 9 ⇔ x−2 = 9 v x−2 = −9
x= 11 v x= −7
c) |x−2| > 9 ⇔ x−2>9 v x−2<−9
(zmieniasz znak nierownosci na przeciwny gdy zmieniasz znak przy liczbie za znakiem)
i b) |x−2|+9=0
|x−2| = −9 kiedy wartosc bezwzgledna z czegokolwiek jest ujemna? nigdy wiec x ∊∅
co do nierownosci, kiedy v a kiedy ⋀, mnie nauczono zeby sobie tak zapamietaj jak masz w
zeszycie ">" przekrec zeszyt zgodnie ze wskazowkami zegara i otrzymasz "v"

gdy masz "<" przekrec zeszyt −−−> "⋀"