Dariusz: Wykaz nierownosc....:
Warunki sa takie; n∈N, p,q,r > 0 i pqr = 1
Nierownosc to:
1 1 1
-------------------- + --------------------- + -------------------- ≤ 1
p
n + q
2 + 1 q
2 + r
2 + 1 r
n + p
n + 1
Podobno mozna to zrobic z Muirheada, ale ja probowalem to elementarnie zrobic, tzn
przeksztalceniami i doszedlem do czegos takiego:
2(q
n + r
n + p
n) ≤ q
nr
2n + q
2nr
n + q
2np
n + p
2nq
n + p
nr
2n +
p
2nr
n
I mam takie pytanie, jakie teraz przeksztalcenia robic?
27 lip 13:06
b.: Nie wiem, jak do tego doszedłeś, ale od tego miejsca już jest łatwo.
Oznaczmy a=pn, b=qn, c=rn.
Z nierówności pomiędzy srednimi otrzymujemy:
Lewa strona = 2(a+b+c) ≤ 2*3*3√abc=6;
Z drugiej strony, dzieląc prawą stronę przez abc=1 otrzymamy:
Prawa = a2b+ab2+bc2+b2c+c2a+ca2 =
= a/c + b/c + c/a + b/a + c/b + a/b ≥ 6,
bo x/y+y/x ≥ 2 dla x,y > 0.
27 lip 14:21
Dariusz: Dzieki wielkie, a do szedlem do tego za pomoca przeksztalcen i zauwazeniu jednej rzeczy,
tzn
pnqnrn = (pqr)n = 1n = 1...tylko to bylo mi potrzebne jezeli chodzi o jakies
dzialania na liczbach, a tak to tylko dzialania na literkach; p
27 lip 14:36
Dariusz: Doszedlem* ; p
Btw w 1szym poscie pomylilem podstawowa nierownosc, tzn zle ja zapisalem... w
mianownikach wszystkie wyrazy zapisane przy pomocy poteg maja miec wykladniki =n, a nie
n lub 2; P
27 lip 14:39