matematykaszkolna.pl
Dariusz: Wykaz nierownosc....: Warunki sa takie; n∈N, p,q,r > 0 i pqr = 1 Nierownosc to: 1 1 1 -------------------- + --------------------- + -------------------- ≤ 1 pn + q2 + 1 q2 + r2 + 1 rn + pn + 1 Podobno mozna to zrobic z Muirheada, ale ja probowalem to elementarnie zrobic, tzn przeksztalceniami i doszedlem do czegos takiego: 2(qn + rn + pn) ≤ qnr2n + q2nrn + q2npn + p2nqn + pnr2n + p2nrn I mam takie pytanie, jakie teraz przeksztalcenia robic?emotikonka
27 lip 13:06
b.: Nie wiem, jak do tego doszedłeś, ale od tego miejsca już jest łatwo. Oznaczmy a=pn, b=qn, c=rn. Z nierówności pomiędzy srednimi otrzymujemy: Lewa strona = 2(a+b+c) ≤ 2*3*3abc=6; Z drugiej strony, dzieląc prawą stronę przez abc=1 otrzymamy: Prawa = a2b+ab2+bc2+b2c+c2a+ca2 = = a/c + b/c + c/a + b/a + c/b + a/b ≥ 6, bo x/y+y/x ≥ 2 dla x,y > 0.
27 lip 14:21
Dariusz: Dzieki wielkie, a do szedlem do tego za pomoca przeksztalcen i zauwazeniu jednej rzeczy, tzn pnqnrn = (pqr)n = 1n = 1...tylko to bylo mi potrzebne jezeli chodzi o jakies dzialania na liczbach, a tak to tylko dzialania na literkach; p
27 lip 14:36
Dariusz: Doszedlem* ; p Btw w 1szym poscie pomylilem podstawowa nierownosc, tzn zle ja zapisalem... w mianownikach wszystkie wyrazy zapisane przy pomocy poteg maja miec wykladniki =n, a nie n lub 2; P
27 lip 14:39