Funkcja i wykres
Edyta: Jeżeli mam daną funkcję:
i mam narysować jej wykres a później opisac jej własności to wystarczy wyznaczyc sobie
pzykładowe punkty prawda? Czy powinnam jakoś ten wzór przekształcić...
Dzięki z góry za odpowiedź
5 sty 18:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
lepiej przekształcić (będzie latwiej narysować)
| 2x−1 | | 2x−2 +1 | | 2x−2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| = 2 + |
| |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 1 | |
a więc rysujesz f(x) = |
| przesuniętą o jaki wektor  |
| | x | |
5 sty 18:33
h: funkcja bedzie miala asymptote w x=1 bo nie nalezy do jej dziedziny, potem mozesz sobie
wyznaczyc po 3 punkty z prawej i lewej strony tej asymptoty, najlepiej takie same tylko z
przeciwnym znakiem. pzdr
5 sty 18:33
krystek: Wczoraj omawiałyśmy
| | 1 | |
kreślisz y= |
| i przesuwasz o [1,2] |
| | x | |
5 sty 18:35
Edyta: Sorki że zadaje takie tępe pytania ale naprawde mature miałam dobre 6 lat temu i wylecialo mi
wszytsko z głowy...a zawsze wykladałam się na najprostszym...
5 sty 18:40
krystek: Dobrze,że pytasz ,jak pamiętam wczoraj zapisałaś ,że pomagasz koledze.
5 sty 18:42
Edyta: No...siedze już nad tymi zadaniami 3 dzień i na takich głupotach się wykładam...dobrze że was
znalazłam...teraz będe mu to mogla wytlumaczyć bo on mature w tym roku piszesz...
5 sty 18:45
krystek: Po lewej stronie kliknij ,masz teorię i przykładowe zadania
5 sty 18:47