Prawdopodobieństwo
Sikalafo: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7} losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma cyfr
będzie równa 6.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za jej okazanie
5 sty 18:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
pierwsza liczba jest wybierana z 5 możliwych
druga to już konkretna liczba 1 tylko możliwa
stad:
5 sty 18:29
Mati_gg9225535: moga sie powtarzac te liczby?
5 sty 18:36
Artur_z_miasta_Neptuna: aul ... fakt ... pośpieszylem się
moje rozwiązanie nie jest prawidlowe
5 sty 18:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 4 | | 1 | |
P(A) = |
| * |
| <−−− jak się nie powtarzają |
| | 7 | | 6 | |
| | 5 | | 1 | |
P(A) = |
| * |
| <−−− jak się powtarzają |
| | 7 | | 7 | |
5 sty 18:37
Mati_gg9225535:
5 sty 18:38
Mati_gg9225535:
ewentualnie wypisujesz wwszystkie mozliwe pary:
1,2
1,3
1,4
1,5
1,6
1,7
2,2
2,3
.
.
.
jest ich 21
potem pary ktore daja w sumie 6
1,5
2,4
czyli 2 takie pary
w ostatecznosci masz
5 sty 18:40
Aga1.: W zadaniu nie jest wyraźnie napisane, czy jest losowanie bez zwracania, czy ze zwracaniem, a
może losujemy dwie liczby naraz.
Zrobię,że dwie naraz.
IAI={{1,5}, {2,4}}
5 sty 18:44
Sikalafo: Dziękuję!
5 sty 18:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
aga ... jak nie jest ważne jak jest
ze zwracaniem −> Ω inna oraz A inne ({3,3} dochodzi)
5 sty 18:50
Aga1.: Artur, nie napisałam,że ' nie jest ważne'.
Ja zrobiłabym trzy przypadki.
Losowanie kolejno 2 liczb
1) ze zwracaniem
2) bez zwracania
3) losowanie dwóch liczb jednocześnie (naraz)
5 sty 19:50