Obliczyć granicę ciągu
Ola: lim (2n+(−3)n)/n
n→∞
5 sty 18:19
5 sty 18:20
Ola: tak
5 sty 18:21
h: wyciagnij n przed nawias i skroc z mianownikiem
5 sty 18:21
Ola: wychodzi 2+(−3)n/n
(−3)n/n dąży do 0?
czyli g=2?
5 sty 18:24
asdf: największą potęgą co tutaj jest?
5 sty 18:24
Ola: nie rozumiem pytania, jest jedna potęga: n, → (−3)n
5 sty 18:27
asdf: tak, czyli n...2*n= 2*n1..tutaj potęgą jest 1.
granicą ciągu limn→∞ an=qn jest:
g=∞ dla q ∊ (1;∞)
g=1 dla q = 1
g=0 dla q ∊ (−1;1)
nie istnieje dla q ∊(−∞;−1>
5 sty 18:31
asdf: więc jaka odpowiedź?
5 sty 18:32
Ola: granica tego ciągu nie istnieje?
6 sty 11:53