Wskaż zbiór wartości funkcji
trouble man: Witam serdecznie. Potrzebuję pomocy w zadaniu:
Wskaż zbiór wartości funkcji f(x) = −4/x + 2
A. R
B. R\{2}
C. R\{0}
D. (2;+∞)
Pozdrawiam.
5 sty 18:10
krystek: Zapisz poprawnie funkcję

5 sty 18:11
trouble man: Zapisałem tak jak mam napisane w zadaniu, z tym, że znak "/" w wyrażeniu "Wskaż zbiór wartości
funkcji f(x) = −4/x + 2" oznacza "podzielić", ale to chyba jest oczywiste...
5 sty 18:16
krystek: | | −4 | | −4 | |
Nie . Może być y= |
| lub |
| +2 |
| | x+2 | | x | |
Młody Człowieku.
5 sty 18:28
h: krystek co to zmienia? przeciez i tak nie ma R\{−2}
odpowiedz C.
5 sty 18:30
trouble man: Ech... jakbym chciał napisać, że wyrażenie x+2 jest pod pierwiastkiem, to napisałbym −4/(x+2).
Ale tak nie napisałem, wydawało mi się, że przy tym sposobie zapisu to oczywiste, że samo x
jest pod pierwiastkiem. Ale ok, nie spieram się. Tak więc? Mogę na kogokolwiek liczyć?
5 sty 18:36
h: trouble man no wyrzucasz tylko z dziedziny 0 bo nie mozna dzielic przez zero z tego co wiem
wiec
odpowiedz to
R\{0}
czyli C
5 sty 18:37
trouble man: * pod kreską ułamkową (nie pod pierwiastkiem)
5 sty 18:38
krystek: Walczymy cały czas o poprawne zapisywanie treści zadań.
5 sty 18:38
krystek: Pytanie dotyczy wartości funkcji a nie dziedziny @h
5 sty 18:39
trouble man: Zadanie zapisałem poprawnie, z tą tylko różnicą, że na jeden ze sposobów. Wyjaśniłem wyżej jak
zapisałem.
5 sty 18:42
Krzysiek : To prosze sobie narysowac wykres tej funkcji . Hiberbola −4/x bedzie przesunieta o 2 do gory.
.Zobacz ze asymtota pozioma bedzie y=2 . I teraz odczytaj zbior wartosci funkcji . Pamietaj
z eodczytujemy na osi OY .Tam po lewej stronie jest cos takiego jak KLIKNIJ PO WIECEJ
PRZYKLADOW i zobacz sobie jak zapisuje sie ulamki . czesc .
5 sty 20:48
Jacek : Wskaz mediane danych liczb 2,1,6,5,4,6,4,3,2,2
2 mar 17:41