uwowodnoj
MMMaa: Pomocy
wyznacz najmniejszą wartość wyrażenia x3+y3, jeśli x+y=4
5 sty 18:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
x+y = 4 ⇔ x = 4−y
x3 + y3 = (4−y)3 + y3 = 64 − 48y + 12y2
szukasz minimum tego wielomianu drugiego stopnia (wartość wierzchołka)
5 sty 18:14
MMMaa: ale delta wychodzi ujemna
5 sty 18:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
wzory na współrzędne wierzchołka znasz

do tego nie jest potrzeba Δ≥0
5 sty 18:55
MMMaa: p i q jakie jeszcze inne są? bo w q jest delta
5 sty 19:02
Aga1.:
y=4−x
f(x)=x
3+(4−x)
3==x
3+64−48x+12x
2−x
3=12x
2−48x+64
Funkcja kwadratowa przyjmuje najmniejszą wartość w wierzchołku
| | b | | 48 | |
Dla xw=− |
| = |
| =2 istnieje wartość najmniejsza i wynosi |
| | 2a | | 24 | |
y
min=q=f(2)=12*4−48
2+64=
5 sty 19:20
MMMaa: ma wyjść 16 a tu coś nie wychodzi
5 sty 19:27
Aga1.: Pomyłka
12*4−48*2+64=
5 sty 19:29