dany jest rosnący ciąg geometryczny...
Olek: dany jest rosnący ciąg geometryczny w którym a1 = 12 i a3 = 27. ilorazem tego ciągu jest
liczba
5 sty 17:53
h: 12*q2=37
q2=37/12
q=√37/12
5 sty 17:53
krystek: | a1*q2 | | 27 | |
| = |
| i wylicz q |
| a1 | | 12 | |
5 sty 17:54
h: 27* tam mialo byc
5 sty 17:55
Olek: | | 27 | |
mi wyszło pierwiastek z |
| |
| | 12 | |
| | 3 | | 1 | | 3 | |
a w odpowiedziach mam, że ma wyjść albo − |
| albo − |
| albo |
| albo |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
5 sty 18:02
krystek: | | 27 | | 9 | |
q2= |
| = |
| tak trudno policzyć q ? |
| | 12 | | 4 | |
5 sty 18:10
Olek: a rozumiem
5 sty 18:14
Olek: a rozumiem
5 sty 18:15
krystek: ?
5 sty 18:26