Dziedzina funkcji
Marta: Jak wyznaczyć dziedzine takiej funkcji:
f(x)=xe−x
5 sty 17:43
Patryk: ja widzę tylko ,ze x≠0
5 sty 17:45
Patryk: nie jestem pewien
5 sty 17:48
h: czemu x=/=0?
5 sty 17:48
Marta: a dlaczego?
e0=1
nie mam pomysłu a na pewno ta dziedzina to nie R tylko nie wiem jak się za to zabrać..
5 sty 17:48
h: Marta dziedzina tej funkcji to zbior liczb rzeczywistych.
5 sty 17:48
5 sty 17:49
Marta: na pewno? bo jak narysowałam ją w programie to wydaje mi się że się skończy tzn nie będziesz
dążyć do −∞
5 sty 17:50
Patryk: moj bląd −x to nie 1/x
5 sty 17:51
Marta: | | 1 | | 1 | |
Patryk to nie jest e |
| tylko |
| |
| | x | | ex | |
5 sty 17:51
Marta:
5 sty 17:51
Patryk: właśnie zauwarzyłem
5 sty 17:52
krystek: zauważyłam również.
5 sty 18:05
Marta: to ma ktoś pomysł na tą dziedzine?
5 sty 18:11
krystek: D=R i koniec.
5 sty 18:11
Marta: zadanie moje polega na wyznaczeniu asymptot więc z góry jakby wiadomo że dziedzina nie może być
R bo zadanie byłoby bez sensu, poza tym jak narysujesz sobie taką funkcje w jakimkolwiek
programie zauważysz że x nie dążą do −∞
5 sty 18:13
krystek: A może wartości nie dążą do −∞
5 sty 18:31
Marta: to jakies są x?
5 sty 18:49
Aga1.:

D=R
5 sty 18:52
krystek: x∊R
5 sty 18:53
Aga1.: Nie ma asymptot pionowych, bo D=R.
| | x | | 1 | | 1 | |
lim x→∞ |
| =lim x→∞ |
| =[ |
| ]=0 |
| | ex | | ex | | ∞ | |
prosta o równaniu y=0 jest asymptotą poziomą w
∞
5 sty 18:58
Marta: baaaaardzo dziękuje!
5 sty 19:17