zad
Blanka: wykaż, że funkcja u=u(x) spełnia równ. różniczkowe:
U(x) = ln11+x
xu’+1=eu
5 sty 17:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
e
ln a = a
| | 1+x | | 1 | |
u' = − |
| = − |
| |
| | (1+x)2 | | 1+x | |
| | x | | 1+x | | 1 | |
L = x*u' + 1 = − |
| + |
| = |
| = eln (1/(x+1) = P |
| | 1+x | | 1+x | | x+1 | |
5 sty 18:06
Blanka: U(x) = xe
−1x;
x
3u’’−xu’+u=0
a to?
5 sty 21:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
wyznacz u' oraz u''
i podstaw do wzoru
5 sty 21:26
Blanka: pochodna u' ma będzie
e
−1x +e
−1x/x
5 sty 21:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x−1 | |
e−1/x +x*e−1/x*(−1/x2) = e−1/x* |
| ... minusa zgubilas |
| | x | |
5 sty 21:34