matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
zuza:
(e
x
− e
−x
)
lim x→0
x
2sin
2
x+sinx−1
lim x→
1
6
π
2sin
2
x−3sinx+1
ln(lnx)
lim x→+
∞
x
Mam problem z tego typu przykładami, wiem że sposobem będzie reguła de l'hospitala ale póki co nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Pomoże ktoś i wyjaśni ocb? wtedy będę mogła samodzielnie zabrać się za resztę zadań
5 sty 17:04
zuza:
Istnieje szansa że ktoś coś pomoże?
5 sty 23:40
Mila:
e
x
−e
−x
1) lim
x→0
x
0
[masz symbol nieoznaczony
] liczysz pochodną licznika i pochodną mianownika
0
e
x
+e
−x
=
H
lim
x→0
=[1+1]=2
1
∞
2) tak samo w drugim i trzecim
∞
5 sty 23:51