Krzysiek : Aga . jezeli to sa rownania to tak . Po pierwsze i w 1 i 2 przykladzie mianownik ≠0
| | 3−x | | 7−3x | |
Przyklad nr 1 |
| = |
| 2+x≠0 ⇒x≠−2 i 5+x≠0⇒x≠−5 . Zobacz napewno pani mowila |
| | 2+x | | 5+x | |
| | A | | C | |
Masz tutaj taka postac |
| = |
| czyli masz tutaj p;roporcje a taka proporcje |
| | B | | D | |
rozpisujemy tak
A*C=B*D to unas bedzie tak (3−x)(5+x)=(7−3x)(2+x) ⇒15+3x−5x−x
2=14+7x−6x−3x
2 Teraz wszystko
na lewa strone poredukowac i przyrownac do zera i oczywiscie rozwiazac A to juz umiesz. Na
koncu sprawdzic czy rozwiazanie nalezy do dziedziny
Przyklasd nr2
Oczywiscie tez 3x−7≠0 ⇒3x≠7⇒x≠7/3
Teraz mozesz rozwiazac na 2 sposoby
| | 4+x | |
1 sposob taki |
| =−3
|
| | 3x−7 | |
Teraz pomnozymy obie strony wyrazenia przez 3x−7 zeby pozbyc sie mianownika i dostanieny takie
cos
| 4+x | |
| *3x−7 =−3(3x−7) teraz polewj stronie cos sie skroci to zrob to i dostaniemy
|
| 3x−7 | |
4+x=−9x+21 to juz rozwiazesz. bo to zwykle rownanie liniowe
| | −3 | |
2 sposob polega na tym ze TY jestes bystra dziewczynka i zauwazasz ze −3= |
|
|
| | 1 | |
| | 4+x | | −3 | |
i dostaniemy tak |
| = |
| . A co CI to przypomina z pierwszego przykladu. DObrze |
| | 3x−7 | | 1 | |
zgadlas . Przypomina to proporcje . czyli bedzie (4+x)*1=−3(3x−7) . A to juz sobie rozwiaz .