bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie, z góry dziękuję
Piotras: Pan Malinowski zaciągnął kredyt w wysokości 10000 zł . Będzie go spłacał w równych ratach
miesiecznych przez 1,5 roku . Oprocentowanie kredytu wynosi 15% w skali roku (w systemie
procentu składanego) . Oblicz wysokość jednej raty .
5 sty 16:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
oprocentowani wynosi 15% ... procent skladany
oblicz ile musi oddać bankowi w przeciągu tych 1,5 roku ... później podziel to przez ilość
miesięcy (bo rata będzie stała) ... i już masz obliczoną wysokość raty
5 sty 16:57
Piotras: tak, ale nie czaję tego wcale mam podany wzór, ale nic z tego nie rozumiem, bo jak mnożę
10000x22,5%(za okres 18 m−cy) i dzielę na 18 to wychodzi 680, 56, ale to chyba powinno być
inaczej
5 sty 17:02
Piotras: mam podany taki wzór: R=w liczniku: K * p/100 * (1+p/100)do potęgi n, a w mianowniku:
(1+p/100)do potęgi n −1
5 sty 17:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
gdzie:
K −−− kasa pożyczona
p − oprocentowanie w skali roku
m − ile razy w ciągu roku naliczane są odsetki
o − okres (w latach) przez jaki będzie oprocentowanie liczone
taki jest wzór ... podstawiasz i liczysz
5 sty 17:08
Piotras: ja mam podany wzór jak napisałem wyżej:( a w treści zadania nie podano ile razy w ciągu roku są
naliczane odsetki , załamka:(
5 sty 17:13
Saizou : Arturze a nie przypadkiem
gdzie
x− wysokość równej raty
K− zaciągnięty kredyt
p− oprocentowanie kredytu
n− liczba okresów
5 sty 17:24
Saizou : mamy mieć miesięczne raty, zatem
15% na rok
1,25% na miesiąc
n=12+6=18
| | 1,012518 | |
x=10 000*0,0125* |
| |
| | 1,012518−1 | |
5 sty 17:27