dsds
lili: podaj wzor funkcji ktorej wykres otrzymano w wyniku przeksztalcenia paraboli o rownaniu
y=x2+4x−5 przez symetrie wzgledem:
a) osi OX
b)osi OY
c)punktu 0 [0,0]
d) prostej y=−5
zaczne od przykladu pierwszego, wiem tylko ze jezeli przeksztalca sie wzor funkcji f(x) przez
symetrie wzgledem osi OX to g(x)=−f(x)
czy moze ktos mi powiedziec jak to wykorzystac? bo nie wiem co mam z tym zrobic
5 sty 16:35
Aga1.: a)g(x)=−(x2+4x−5)
g(x)=
5 sty 16:37
lili: ok a jesli jest g(x)=f(−x)?
5 sty 16:39
lili: podpowie ktos?
5 sty 17:10
krystek: to y=(−x)2+4(−x)−5
5 sty 17:20