Rownanie okregu
Piotrek: 2. Srednica okregu jest odcinek AB, gdzie A=(−4,05), B=(2,−9). Napisz rownanie tego okregu.
1 cze 20:55
1 cze 20:58
Eta:
Napisz jakie współrzędne ma A ( −4, 5) ..... czy tak?
bo nie wiem co tam robi to zero
1 cze 20:58
Piotrek: A=(−4,−5) B=(2,−9)
1 cze 21:01
Basia: Podpowiadam
1 cze 21:02
Basia:
Skoro AB jest średnicą okręgu to jaki punkt będzie środkiem okręgu ?
Potrafisz odpowiedzieć ?
1 cze 21:03
Piotrek: Nie mam zielonego pojęcia jak to rozwiązać. rozwiążcie mi
1 cze 21:03
Piotrek: Środek tego okręgu ta sie obliczyć wzorem
xs=xa+xb/2
ys=ya+yb/2
racja?
1 cze 21:05
Basia:

Jak sądzisz czym jest punkt S dla odcinka AB ?
1 cze 21:05
Piotrek: połowa tej długości.
1 cze 21:06
Eta:
Tak : tylko ładnie zapiszę:
Piotrek policz i podaj ile wynosi S( x
S, y
S)
potrafisz z pewnością !... nie ściemniaj ,że nie umiesz dodawać i dzielić przez
2
1 cze 21:08
Eta:
Witaj Basia

ja już..... spadam
1 cze 21:09
Piotrek: s=(−1,−7)
1 cze 21:10
Basia: Witaj Eto ! Tak wcześnie uciekasz ?
1 cze 21:11
Basia:
Dobrze Piotrek.
Teraz policz długość promienia.
r = |AS|=|BS|
albo |AS|, albo |BS| jak wolisz
podaj wynik
1 cze 21:13
Piotrek: czyli jak? dodać y i x?
1 cze 21:14
Eta:
Nie, nie, ..... spadam z Twojej "działki"....
1 cze 21:15
Basia:
Wzór na odległość punktów.
|AS| = √(xs−xa)2+(ys−ya)2
1 cze 21:16
Basia:
Wzór na odległość punktów.
|AS| = √(xs−xa)2+(ys−ya)2
1 cze 21:16
Basia:
Wzór na odległość punktów.
|AS| = √(xs−xa)2+(ys−ya)2
1 cze 21:16
Piotrek: czy lepiej użyć wzór na dł wektora i podzielić przez 2?
|AB|=√52
1 cze 21:16
Basia: Przecież to to samo. Dobrze policzyłeś
| | AB | | √52 | |
r = |
| = |
| = √524=√13 |
| | 2 | | 2 | |
czyli mamy:
a=−1
b=−7
r=
√13
podstawiamy do równania okręgu
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
przekształcamy jeżeli trzeba i koniec
1 cze 21:23
Basia: Przecież to to samo. Dobrze policzyłeś
| | AB | | √52 | |
r = |
| = |
| = √524=√13 |
| | 2 | | 2 | |
czyli mamy:
a=−1
b=−7
r=
√13
podstawiamy do równania okręgu
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
przekształcamy jeżeli trzeba i koniec
1 cze 21:23
Basia: Podstaw i podaj wynik.
1 cze 21:24
Piotrek: AS=√13 tak?
1 cze 21:25
Piotrek: Ale to x y a b z czego podstawić mam?
1 cze 21:27
Basia: Tak. Przy dzieleniu
√52 przez 2 musisz wciągnąć 2 pod pierwiastek, a 2=
√4
stąd
Jeżeli liczysz |AS| jako odległość A i S wychodzi
√13 od razu.
1 cze 21:28
Piotrek: DObrze to juz rozumiem a jak z tym podstawianiem?
1 cze 21:28
Basia: Za x i y nic nie podstawiasz. x i y muszą zostać jako zmienne w równaniu okręgu. Podstawisz
tylko za a,b,r. a,b to współrzędne środka, r długość promienia.
1 cze 21:30
Basia:
(x+1)2+(y+7)2=13
po przekształceniu
x2+2x+1+y2+14y+49−13=0
x2+y2+2x+14y+36=0
1 cze 21:34
Basia: Jeżeli jeszcze czegoś nie rozumiesz będę za jakieś 20 minut.
1 cze 21:35