granice ciągu
zielone: oblicz granice ciągów:
n√2n+3n+5n
z góry dzięki
5 sty 16:17
zielone: halo?
5 sty 16:24
zielone:
5 sty 16:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) podziel licznik i mianownik przez 3n ... co zostanie ?/
2) z tw. o 3 ciagach
3) granica eulera
5 sty 16:44
zielone: 1) dlaczego 3n? A nie np. 3n+2?
3) Wiem, wiem . Mogę prosić o rozpisanie? bo utknęłam na początku i nie wiem jak to rozbić...
5 sty 16:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
możesz i przez 3
n+2 ... wsio rybka
| 5−n | | n+1 +4 − 2n | | 4−2n | | 1 | |
| = |
| = 1 + |
| = 1 + |
| |
| n+1 | | n+1 | | n+1 | | | |
dalej sobie poradzisz
5 sty 16:55
zielone: 1) i to zawsze w takich przykładach można dzielić licznik i mianownika przez tą największą
potęgę z mianownika, tak? czy licznik przez największą z licznika i mianownik przez największą
z mianownika?
3) dzięki bardzo o to mi chodziło, bo się zgubiłam
5 sty 16:59